Proef kunststof damwanden

27-05-2020
3380 keer bekeken

Deze week vindt een proef plaats met het aanbrengen van lange kunststof damwanden die piping moeten voorkomen. Deze zijn duurzamer en goedkoper, maar zwakker dan stalen wanden. Deze maakbaarheidsproef moet inzicht geven in het werken met dit type damwanden in een harde ondergrond.

Piping en damwanden

Bij piping kan de dijk bezwijken, doordat water het zand onder de dijk wegspoelt en er een 'pipe' ontstaat. Hierdoor zakt de dijk in. Een heave-scherm voorkomt een doorgaande pipe onder de dijk. Tot nu toe werden deze schermen gemaakt van stalen damwanden, maar die zijn kostbaar en minder duurzaam. Met de kunststof damwanden verwachten we een betrouwbaar alternatief te hebben gevonden. 

Maakbaarheidsproef

Voor de proef wordt deze week langs de dijk bij Andelst een kunststof damwand 12 meter diep in de grond aangebracht. Deze proef is uniek, want niet eerder zijn kunststof damwanden van deze lengte in een harde ondergrond aangebracht.

Uitleg aan bewoners

Zo'n 35 bewoners hebben de proef inmiddels bezocht. Zij kregen uitleg en konden het geluid en de trillingen ervaren van het aanbrengen van de damwanden.

Omroep Gelderland maakte een ook een korte reportage klik hier 

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

X (voorheen Twitter)

 

Contact

Heeft u vragen over het werk? Bel met de omgevingstelefoon 0651469206 of stuur een mail naar Info@dv-wos.nl. Voor overige vragen stuur een mail naar M.SecretariaatWoS@wsrl.nl.

 

 

 

 

Cookie-instellingen